Színválasztás sminktetováláshoz avagy mit is kell figyelembe venni

Nem könnyű a munkánk, hiszen ami a legnehezebb, hogy előre megmutassuk milyen is lesz a végeredmény.

Egy profi sminktetoválónak több féle dolgot is be kell vetnie ahhoz, hogy a legmegfelelőbb színt válassza a vendégének. Az egyik a művészi vénánk, a kémiai, fizikai tudásunk, anatómiai ismereteink, és nem utolsó sorban a pszichológiai érzékenységünket is be kell vetnünk, amikor kiválasztjuk a színt. Képességeinek széles tárházát kell használnunk ahhoz, hogy átlássuk az összefüggéseket. A profi sminktetoválásban a művészet, a ráérzés és tudomány szorosan összefügg.

Természetesen, ha ezt minden egyes alkalommal elmagyaráznánk a vendégeknek szerintem sokan megijednének „jaj, akkor milyen lesz a végeredmény”… Elég ha előre csak arra figyelmeztetjük, hogy a végső színhatás valamennyire eltér egyrészt az üvegben lévő színtől, sőt a frissen betetovált sminktetováló festék színétől is (megjegyzem, ezt a beleegyező nyilatkozatba is érdemes belefoglalni).

Miből is áll a döntéshozatal folyamata:

 • festék összetétele, hatóanyagai
 • milyen technikát használunk (szálazás, satírozás)
 • mely területen dolgozunk (ajak, szemhéj, szemöldök)
 • milyen eszközzel, milyen tűkkel dolgozunk
 • vendégünk elképzelései
 • a hozott anyag (pl. már meglévő, régi, kopott tetoválás)
 • a saját művészi látásmódunk

Ha mindez már benne van a fejünkben, kialakítunk egy képet, hogy mint szakember mit ajánlunk, jön a részletek megbeszélése a vendéggel. Szerintem az egyik legnehezebb dolog, hogy pontosan értsük egymást és ugyanarról a színről beszéljünk. Ezt addig érdemes folytatni, amíg 100%-osan biztosak nem leszünk abban, hogy egyről beszélünk.

Szinvalasztas_sminktetovalashozEgy szemöldöktetoválásnál túl sok féle barnából választhatunk. Mi segíthet bennünket a pontosabb választáshoz:

 • a vendég szemöldök ceruzája, amit használ, és itt nagyon fontos, hogy ő mutassa meg, hogy hogyan használja, mert lehet, hogy sötét a ceruza, de alig maszatolja össze vele a bőrét.
 • talán a sminktetováló festékek közül a szemöldök színek állnak legközelebb a végeredményhez, ha felkenjük a bőrre. Érdemes mindig a szemöldök mellé a homlokra feltenni az árnyalatokat.
 • fényképek, ha már van jó minőségű fotóalbumod, akkor abból tudnak választani, de fontos, hogy ne csak olyan képek legyenek benne, amit közvetlen tetoválás után készítettél, hanem gyógyult állapotban is.

Li_Pigments_ ajaktetovalas_Strawberries-1Sokkal  nehezebb dolgunk van ajaktetoválásnál, hiszen tudjuk, hogy óriási különbségek vannak a betetovált szín és a végeredmény között:

 • így többszörösen érvényes, hogy rendkívül fontos a pontos kommunikáció. Milyen rózsaszín legyen az a rózsaszín…
 • persze a vendég által használt ceruza, rúzs, szájfény is jó kiindulási pont.
 • ismét a fényképek, itt hatványozottan jó, ha vannak fényképeink arról, hogy miből mi lett. Én legtöbbször ezt használom és sokszor bevált.

A legfontosabb, hogy tényleg csak akkor kezdjünk a munkához ha biztosan ugyanarra a színre gondolunk. Ne sajnáljuk az időt arra, hogy megértsük egymást, sok utólagos kellemetlenségről óvjuk meg magunkat. Azt is bátran mondjuk meg, ha valamit nem tudunk megvalósítani, mert vagy nem áll rendelkezésünkre olyan szín vagy éppen abban a bőrben megvalósíthatatlan az az árnyalat. De mindig magyarázzuk el a vendégeknek, hogy miért vannak a korlátaink.


Vélemény, hozzászólás?